1. Totale training

Het is een complete vorm van (bewust) bewegen. Je oefent je hele lichaam: je houding, mobiliteit, stabiliteit, balans, coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen. Het gaat hierbij om balans. Je beweegt vloeiend en natuurlijk van de ene houding naar de andere met een juiste techniek en op gevoel. Er wordt rekening gehouden met de westerse leefstijl en de moderne inzichten in functionele anatomie en fysiologie, terwijl de traditionele yoga uit India in ere wordt gehouden. Je ontwikkelt op die manier een brede basis van goed bewegen waarop je de oefeningen steeds meer kunt verfijnen en kunt uitbreiden als je wilt.

2. Het is persoonlijk

Je oefent samen in een kleine groep. Er is veel ruimte om de oefeningen en de ervaring persoonlijk te maken. Je oefent op je eigen niveau met je eigen kracht, lenigheid en focus. Je mag jezelf zijn en doen wat je kan. Vier je eigenheid. Wanneer nodig mag je aanpassen, even rusten of juist aanzetten. Er is geen druk om alles mee te moeten doen. Het is wel vaak zo, dat als je die druk loslaat, je jezelf verbaast en je meer kunt doen dan je denkt.

3. Mentale focus

Yoga is niet alleen een fysieke training, tenminste niet als je een niveau hoger wilt gaan. Want je mist dan namelijk het mentale aspect. Yoga is meditatie door beweging. Je traint je lichaam en je geest. Je hebt aandacht voor je hele lichaam en je ademt diep en vrij door, zelfs tijdens de meer uitdagende series en houdingen. Je focust ook op wat belangrijk voor je is, wat je nu kunt doen en je laat daarbij los wat je niet nodig hebt. Een yogales houdt je kalm en scherp.

4. Voordelen op en naast de mat

Yoga is meer dan alleen houdingen doen op de mat. Yoga bevordert ook beter bewegen in het dagelijkse leven en helpt bij sport. Yoga bevordert ook je innerlijke kracht: volle aandacht met de juiste (positieve) actie. Een Zen gezegde luidt: “Hoe je iets doet is hoe je alles doet.” Dus hoe je op de mat in een oefening bent, zegt iets over hoe je bent of doet in het dagelijkse leven. Ben je af en toe afgeleid, geïrriteerd of ongeduldig? Merk dit eenvoudig op. Omarm het. Misschien kun je dan ook met een beetje meer compassie en tevredenheid oefenen?

5. Acceptatie en plezier

Vaak hebben we de neiging om onze prestatiedruk en competitie van het alledaagse leven mee te nemen op de yogamat. Typische vragen zijn: “Ben ik wel lenig of geschikt genoeg voor yoga?” of “Wanneer ben ik klaar om de (vul in)…houding te doen?”

Prestatie, actie, uitdaging is een aspect bij het oefenen. Een ander aspect is acceptatie, eerlijkheid, tevredenheid en dankbaarheid. Accepteer hoe je bent. Wees jezelf. Het is goed zoals je nu bent. Maak je geen zorgen over wat je nu wel of niet kunt doen. Als je oefent ga je vanzelf vooruit. Probeer dingen uit die nu voor jou werken, want sommige oefeningen kunnen maanden of jaren duren om in “uiterste progressies” te komen. Zo oefen je voor je gezondheid, kom je meer in balans en hoeft het geen strijd te zijn. Geniet van het proces!

Zie ook:

• Wat yoga wel en niet is

• Hoe Vitalisee Yoga helpt bij sport

• Vitalisee Trainingsprincipes

• Leefstijlprincipes

• Actie en rust