Ademhalen gaat vanzelf, ook zonder dat je er op let, en gaat de hele dag door. Het is een vitale lichaamsfunctie. We kunnen dagen lang zonder voedsel en water, maar slechts enkele minuten zonder adem. Adem geeft leven.

Bij yoga observeer je je adem, want bewust en rustig doorademen is het meest belangrijke element van yoga. Met een bewuste adem houdt je geest contact met je lichaam en houd jij contact met het nu. Hoe bewuster je ademt, des te meer van deze voordelen je oogst:

Kalmte, vertrouwen en ontspanning (ook tijdens actie)
Sterker immuunsysteem
Betere ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering
Verlichting van fysieke spanning en mentale stress
Toegang tot onderdrukte gevoelens en emoties
Balans tussen alert en kalm zijn (actie en rust)
Contact/verbinding met lichaam en geest
Aandacht voor het nu

Buikadem
Als je naar baby `s kijkt, dan zie je dat ze naar hun buik ademen. De buikadem is de natuurlijke adem waarmee we geboren worden. Bij een inademing ontstaat een bolle buik (als ballon) en bij een uitademing een platte buik. Een inademing geeft zuurstof, duwt het middenrif naar beneden richting de bekkenbodem en geeft stabiliteit. Deze adem helpt met allerlei mooie dingen zoals: massage interne organen, betere spijsvertering, meer kalmte, focus, kracht en balans. Dit is goed voor je gezondheid en goed voor bewegen.

Wanneer je in yogahoudingen stopt met bewust ademen, stop je ook met ontspannen zijn. En wanneer je niet meer ontspannen bent, ben je met iets anders bezig dan yoga. Dus in plaats van je adem inhouden, oppervlakkig ademen, of happen naar adem (stress, survival), adem je in alle houdingen diep en vrij door. Je kunt zo jezelf zijn, naar je lichaam luisteren, je intuïtie gebruiken en dieper in de houdingen gaan.

Neusadem
Bij yoga adem je via je neus. Hierbij rust het puntje van je tong tegen je gehemelte (net boven je voortanden). Hoewel sommige yogahoudingen makkelijk lijken, kunnen ze behoorlijk inspannend zijn. Als je dan inademt via je mond, verspil je energie en als je energie verspilt, komt er een tekort aan zuurstof in je lichaam. Dan kom je in een stress- of survivalmodus en kun je niet meer voldoende ontspannen. En als je niet voldoende kunt ontspannen, kun je niet in balans zijn.

Een yogahouding vereist oplettendheid en kalmte. Als je via je mond ademt of gestrest bent, kun je het beste even in Kindhouding komen. Wanneer je dan weer bij je adem bent, kun je weer verder oefenen.

Hoewel dit artikel over yoga gaat, kun je dit natuurlijk ook toepassen bij andere activiteiten, zoals: lopen, sporten, zingen, praten, etc. Sta elke dag even stil bij je adem. Stel jezelf vragen als: Adem ik? Hoe is mijn adem? En wat voel ik hierbij?

Ujjayi adem
Adem brengt ‘prana’ of levenskracht door je hele lichaam. De techniek die wij in de houdingen gebruiken is de ujjayi (spreek uit: oe-dja-ie). Ujjayi betekent ‘zegevierend’ of ‘verruimend’. Het is een hoorbare adem die ritmisch is, kalmeert en je focust. Het is alsof je fluistert door je ‘fluisterspieren’ in je keel iets samen te trekken, met je mond dicht. Hierdoor ontstaat een langgerekte adem met een zacht ruisend geluid, net als de golven van de zee op het strand. Doe dit met zo min mogelijk inspanning, niet teveel en niet te weinig. Deze adem is actiever dan de buikadem. Je haalt hierbij rondom adem: naar je (boven)buik, flanken en rug. Je houdt je onderbuik iets ingetrokken. Als we deze adem aan bewegen koppelen, versterken we dit effect (flow). Een eenvoudige regel is: bij inademen verlengen, en bij uitademen buigen of draaien. Door bewust te ademen pel je lagen van weerstand af. Wat overblijft is meer kalmte, kracht, vitaliteit en vrijheid.

Je kunt dit ook dagelijks toepassen: ga ontspannen rechtop zitten en adem vijf keer rustig diep en vrij door. Voel je verschil?

Ik hoop graag dat je van een bewuste adem kunt genieten.

Succes met oefenen!

Ruud