Vraag: “Hoe kan ik het beste mijn buikspieren sterker maken?”

Het is een goede vraag want sterke, gezonde buikspieren zijn essentieel voor een goede houding en beschermen je onderrug tegen onnodige en een teveel aan spanning. Bovendien beweeg je beter en makkelijker als je buikspieren sterk zijn.

Antwoord
Oefen regelmatig met een voelbaar, duidelijk aanspannen van je buikspieren en zorg dat je er heel goed in wordt.
De kennis en ervaring van het oefenen leert, dat waar je aandacht heen gaat, ook je energie naar toe gaat. Je hersenen sturen informatie naar je buikspieren, waardoor deze kunnen aanspannen.

Oefeningen
We hebben hiervoor niet veel verschillende buikspieroefeningen nodig: plankvariaties zoals Plank en Lage Plank, Vlag of Zijplank en oefeningen waarbij we onze benen naar voren en omhoog tillen, zoals bijvoorbeeld de Boothouding (zie onder). Deze oefeningen zijn het meest effectief en worden bij Vitalisee Yoga & Personal Training wekelijks beoefend.

De belangrijkste tips hierbij zijn:
• Adem krachtig uit als je je buikspieren aanspant en trek je ribben in.
• Kantel je bekken, dus geen holle rug, want anders doen je rugspieren teveel werk.
• Houd je rug zoveel mogelijk lang en neutraal en blijf diep doorademen naar je flanken/rondom.

Tot slot
Vanwege gezondheid en goed bewegen heeft iedereen buikspieroefeningen nodig :-). Omdat je lichaam van balans houdt, is het het beste dat je je hele lichaam oefent. Ook als je rechtop staat zijn je buikspieren actief en kun je ze oefenen. Adem dan eerst in en span op een uitademing je buikspieren aan (tik ze eventueel aan om dit te voelen). Oefening baart kunst. Als je wilt kun je dit elke dag even testen om je bewust te zijn van de kracht van je buikspieren.

Succes met oefenen!
Ruud

Zie ook:
YouTube: De Boothouding bij Vitalisee Yoga
De juiste staande houding: de Berghouding