“Wie met aandacht traint wordt beloond.”

 

1. Focus en gebruik je intuïtie

Jezelf focussen, bij jezelf zijn en voelen wat je nu kunt doen schept kalmte en geeft optimaal resultaat. Wees jezelf bewust van je lichaam en adem. Luister naar je lichaam en beweeg vloeiend met je adem. Gebruik je intuïtie. Intuïtief trainen helpt ook om blessures te voorkomen. Het voelt beter en je hebt gelijk resultaat.

2. Richt je op de basis van goed bewegen

De basis is goed (leren) bewegen met je eigen lichaam, met een juiste techniek, want dat is gezond. Je verbetert zo niet alleen je houding, maar ook je lenigheid, stabiliteit, balans, coördinatie en kracht. Oefen op je eigen niveau en warm altijd op. Daarna kun je op een verantwoorde manier de bewegingen verfijnen of intensiever maken door ze groter of moeilijker te maken of de bewegingen langer of tegen meer weerstand te doen.

3. Wees een ja en stel prioriteiten

Bepaal wat je belangrijk vindt, stel prioriteiten aan datgene wat je nodig hebt en maak het haalbaar. Bijvoorbeeld: Ik zeg ja tegen 1-2x per week yoga voor: meer balans, een goede houding, coördinatie, lenigheid, nieuwe energie, meer kracht en een kalme focus. Of ik zeg ja tegen 3x per week naar mijn werk fietsen om meer in beweging te zijn. Ik zeg ja tegen 1x per week extra krachttraining om nog sterker te kunnen zijn. Je kunt diverse beweegvormen combineren als je wilt. Voor je gezondheid en vitaliteit is het raadzaam dat je dagelijks beweegt waarvan 1-3 keer per week intensiever. Wees dus een ja en schep zo mogelijkheden!

4. Train voor balans

De Vitalisee yoga- en fitnesstrainingen creëren balans. Daarbij wordt rekening gehouden met onze huidige westerse leefstijl van veel zitten, stress, telefoneren en computeren. Bewegingen in ons dagelijkse leven (kan ook sport zijn) zijn vaak eenzijdig en kunnen een onbalans veroorzaken in je lichaam van bijvoorbeeld rechts/links of voor/achter. De oplossing is dan niet alleen maar meer bewegen, maar vooral goed bewegen met voldoende variatie. Om in balans te zijn beoefen je lenigheid/mobiliteit, houding, stabiliteit, coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht en mentale focus.

5. Train je hele lichaam zonder machines

Op apparaten (inclusief computer en tv!) is het moeilijk om je helemaal op jezelf te focussen en je planning even los te laten. Op machines zitten verlengt ook nog meer het vele zitten.

Daarentegen vragen Yoga- en fitnessoefeningen met je eigen lichaam je volle aandacht voor een juiste houding, adem, beweging, balans en controle. Mentaal ga je dan van afleiding naar richting. Fysieke voordelen zijn: beter en natuurlijker bewegen, een mooiere houding, een betere balans, controle en een totale kracht. Je oefent al je spieren samen en verbruikt ook nog eens extra energie waardoor je makkelijker slanker wordt en blijft.

6. Wees consequent

Als je meer gevorderde oefeningen wilt kunnen doen of meer resultaat wilt hebben, dan zul je consequent moeten oefenen. Hiervoor zijn geen snelle oplossingen. Het is een simpele en belangrijke regel dat je op elk gebied van verandering, gevoel voor herhaling en regelmaat moet ontwikkelen. Op deze manier is bewegen een onderdeel van je gezonde leefstijl en geniet je des te meer van het resultaat. Een trainingsfrequentie van 1x per week geeft al resultaat.

7. Daag jezelf gezond uit

Om te veranderen is kennis en passief oefenen niet genoeg. Je hebt actie nodig om je lichaam te prikkelen: dynamische, energieke oefeningen om elke spier te trainen en te vormen. Zo ontdek je nieuwe gebieden van fysieke en mentale kracht. Alleen…doe niet teveel. Het gaat om geleidelijke vooruitgang. Als je de neiging hebt om heel prestatiegericht bezig te zijn, dan kun je ook teveel doen. Er zijn momenten waarop je moet doorgaan en momenten dat je moet aanpassen of rusten. Soms win je meer door rustiger aan te doen. Dit leer je door op jezelf te vertrouwen, te voelen waar je nu bent en te voelen wat je nu nodig hebt.

Zie artikel Actie en rust »

8. Herstel, ontspan en mediteer

Als je traint, er goed wilt uitzien en vitaal wilt zijn, dan heeft je lichaam ook verzorging en rust nodig. Om te herstellen heb je voldoende rust en slaap nodig, goede voeding en een positieve instelling. Het is net als een tuin. Als je de aarde verzorgt, voedt, voldoende water geeft en af en toe ook met rust laat, groeit er een mooie tuin met planten en bloemen. Met je lichaam is het net zo. Veel werk met weinig rust blokkeert groei. Wees positief en ga beter om met stress. Vind technieken die voor jou werken. Leer b.v. om te plannen en doe belangrijke zaken eerst. Laat dingen waar je geen controle over hebt los. Richt je op de dingen waar je wel controle over hebt.

Meditatie helpt je om kalm te zijn en dingen duidelijker te zien. Je ontwikkelt een kalme focus en je ziet in welke dingen belangrijk zijn en welke juist niet.

9. Oefen samen

Samen oefenen versterkt je motivatie, is leuk en is een stok achter de deur. Als je mensen om je heen hebt die je begrijpen en steunen, dan is het makkelijker om je aan je plan te houden. Ook een coach of trainer motiveert en inspireert.

10. Schrijf het op

Fysieke oefeningen of asana`s hebben ook het voordeel dat het meetbaar is. Zoals een houding een adem langer kunnen aanhouden, 5 cm dieper in een houding zijn, een houding vaker of soepeler doen of oefenen tegen een grotere weerstand. Opschrijven wat je wilt en wat je doet kan helpen om in te zien of je consequent oefent en of je progressie boekt. In een boekje of kalender kun je naast de datum ook noteren hoe je je voelt, welke oefeningen je doet en hoe intensief je traint.

11. Geniet 🙂

Het laatste maar niet het minste trainingsprincipe! Zie bewegen en trainen niet als een last, maar als iets wat nuttig is en je leven verrijkt. Zeg er ja tegen, doe wat je kan en maak het uitdagend en leuk. Geniet van het proces. Als je dat combineert met bovenstaande principes, dan heb je zowel succes als voldoening.

Zie Het proces is het plezier »

Veel trainingsplezier!

Ruud van Vliet

Vitalisee Yoga & Personal Training