Op een van de boeddhistische kaartjes, naast de deur van de oefenruimte, staat deze wijsheid: “Met een enkele kaars kun je duizenden andere kaarsen aansteken, zonder dat de duur van die kaars verkort. Zo vermindert ook geluk niet als het wordt gedeeld.” Toegeschreven aan de Boedhha

Net zoals je lichamelijk een positieve en gezonde houding kunt ontwikkelen, kun je ook geestelijk een positieve houding ontwikkelen. Graag wil ik hierover iets vertellen.

Ik krijg vaak te horen dat ik zo kalm ben. En dat klopt, ik voel me over het algemeen ontspannen, positief en in de loop der jaren ook meer open. Dit helpt me zowel bij het lesgeven als trainer/ docent, als ook bij mijn eigen trainingen. En toch, omdat ik mens ben :), ervaar ook ik allerlei emoties zoals verdriet, boosheid, angst en schuld.

Even stoppen met rennen

De menselijke geest heeft een geweldig vermogen om problemen te herkennen. Gewoonlijk gebruiken we dit om problemen op te lossen. En dat is natuurlijk heel mooi, alleen… wanneer er even geen problemen zijn, vinden we soms toch een probleem, terwijl er geen is. Op dat moment voelen we ons overstuur of boos, terwijl er geen echte reden voor is. Wat helpt is dat we beseffen dat dit mechanisme bestaat in de geest. Op die manier hoef je je hierin niet mee te laten slepen. Gedachten ontstaan uit zichzelf, dus we kunnen niet echt controleren wat we denken, maar we kunnen wel een keuze maken of we ons met die gedachten identificeren. Dus in dat opzicht is het een keuze om in het moment, kalm en meer positief te zijn. Net zoals bij de fysieke houdingen, kun je hier door regelmatig oefenen, steeds beter in worden. Dus als je negatieve gedachten of emoties voelt, helpt het om even te stoppen en de situatie kalm en objectief te bekijken.

Dankbaarheid

Ik herinner me er geregeld aan hoeveel geluk ik heb. Dat ik dankbaar ben met basisbehoeften als onderdak, eten en drinken, en dat ik blij en dankbaar ben met vrienden, naasten en familie om me heen.

Observeer

Zelfs dan zijn er af en toe momenten dat negatieve gedachten of zorgen weer opkomen. Het is oké, accepteer het, want dat is wat je geest ook doet. Het is gewoon een deel van mens zijn. Laat je er niet door meeslepen. Identificeer je niet met je gedachten. Observeer, en weet dat dit ook weer wegebt.

Wees een ja voor het nu

In de “ Vitalisee Leefstijlprincipes” heb ik een aantal principes opgeschreven die helpen met een positieve houding en bewust zijn. Deze principes vormen bij Vitalisee ook de hoofdthema`s in de lessen:

• Wees een ja voor het nu (hier zijn, jezelf zijn, acceptatie van dit moment of deze oefening,
positieve intentie, zelfvertrouwen, mogelijkheden, levendigheid, vreugde, kracht, vrijheid)

• Doe wat je kan (positieve actie is nodig, focus, vastberadenheid, geweldloosheid,
vriendelijkheid, geduld, respect, luisteren, eigen talenten, juiste techniek, opbouwend)

• Laat los wat je niet helpt (observeer negatieve gedachten/emoties: zorgen, angst, worsteling,
jaloezie, boosheid, teveel denken/oordelen/plannen, stress, niet té hard je best doen)

• Blijf oefenen (niet opgeven, moed; in het moment zijn plus juiste actie, balans
bewegen/voeding/rust, leven in aandacht; bewust, liefdevol met respect en compassie)

Tot slot

Yoga, bewegen, wandelen, een goed gesprek en lezen zijn gezond en geven rust en energie.
Doe de dingen die je leuk of belangrijk vindt en verdiep je hierin.
Creatief zijn is leuk, bijvoorbeeld naast het oefenen schrijf ik stukjes en maak ik filmpjes
Waar ben je dankbaar voor?
Geef je jezelf voldoende tijd om te ontspannen?
Bij welke omstandigheden reageer of oordeel je snel?
Zijn er mensen om je heen die vriendelijk of behulpzaam zijn?

Succes met oefenen!
Ruud

Zie ook:
Vitalisee Leefstijlprincipes
YouTube: Hoe Vitalisee Yoga anders is