Wees dankbaar dat je kunt oefenen

Als we druk zijn of bezig zijn met onze persoonlijke groei en daarbij de nodige veranderingen doormaken, vergeten we vaak iets wat heel belangrijk is voor onze gezondheid: ons lichaam!

Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen erkent dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid. Alleen beweegt ongeveer de helft hiervan voldoende om van gezondheidsbevordering te kunnen spreken.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen
Wat is eigenlijk voldoende beweging? Om gezond te blijven kun je de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) aanhouden: 30 minuten per dag, matig intensief, aaneengesloten of in kleine stukjes (bijvoorbeeld wandelen, 3 x 10 min.). Deze norm is wel een minimum. Wil je bewegen om je conditie te verbeteren of meer energie te krijgen, dan zul je op 1 tot 3 dagen per week intensiever/pittiger moeten bewegen; minimaal 20 minuten aaneengesloten, met een verhoogde hartslag. Voor nog meer effect kun je dit geleidelijk opvoeren naar 30 tot 60 min. Meer is niet nodig, tenzij je bijvoorbeeld traint voor een marathon. Het is verstandig om diverse beweegvormen te combineren. Er zijn veel manieren om te bewegen: fietsen, wandelen, hardlopen, zwemmen, yoga, sporten, fitness, etc.

Balans door bewegen in aandacht
Vitalisee Yoga & PT moedigt aan om in aandacht te bewegen. Ik hou van yoga en kracht-conditietraining met je eigen lichaam, want je bent aanwezig en je bewust van wat je doet. Je hebt aandacht voor je lichaam, de juiste techniek én aandacht voor intuïtie, je innerlijke stem. Op die manier kun je de beste versie van jezelf zijn en dit verder ontwikkelen. Elke les of training is in een stijl met flow, souplesse en kracht, en is een geweldige vorm van fitness voor een gezond en sterk lichaam. De resultaten zijn zo goed omdat je hele lichaam meedoet. De oefeningen zijn geschikt voor jong en oud, omdat je op je eigen niveau oefent. En de bewegingen zijn zoals de natuur het bedoeld heeft; vloeiend en functioneel. Ook ontdek je hoe sterk je eigenlijk bent. Je voelt je kalm, sterk en levendig.

Geef voorrang aan bewegen
Voor welke beweegvorm je ook kiest, wees een ja voor hetgeen je belangrijk vindt. Geef het voorrang, net als voeding, ontspanning of het poetsen van je tanden. Het gaat er dan niet om of je een oefening twintig keer doet, of dat je iets perfect doet, maar het gaat om het doen, steeds weer beginnen, stap voor stap. Bij Vitalisee Yoga & PT beschouwen we bewegen en persoonlijke groei als twee zijden van dezelfde munt. Beide vullen elkaar aan. Als we bewust bewegen, en een positieve intentie en vertrouwen hebben, dan zien we in dat gewone dagen leiden naar een rijk leven. Kwaliteiten als vitaliteit, kracht, innerlijke rust, wijsheid, helderheid en dankbaarheid zijn elke dag mogelijk.

Het geheim is: consequent zijn
Het echte geheim van fit en vitaal zijn is regelmatig en consequent oefenen; om bewegen met je dagelijkse leven te verbinden. Wees je hier alsjeblieft bewust van. Zonder dit doen alle voorgaande genoemde dingen er niet echt toe. Consequent oefenen is het belangrijkst, het liefst bewust met een vriendelijke inzet.

Succes met oefenen en geniet van het proces!

Ruud en Jannie

Zie ook:
• Vitalisee Trainingsprincipes