Ik hou van yoga en kracht-conditietraining met je eigen lichaam, zowel van het lesgeven als van het zelf doen. Het is de meest toegankelijke en directe manier van trainen. Je hebt niet veel meer nodig dan je lichaam, je geest en je juiste instelling.

Er is veel om van te houden. Het is goed voor totaal bewegen, souplesse, kracht, gezondheid, balans, energie, kalmte en mentale focus. Mijn favoriete ding is dat het je – in het hier en nu – houdt. Wanneer je een oefening wilt ontwikkelen, dan heb je daar je volle aandacht bij nodig. Wanneer je volledig bent gefocust op je training, dan ben je in je lichaam en vallen alledaagse problemen of zorgen weg en kun je jezelf zijn.

Het is ook een leefstijl en maakt een bewuste leefstijl compleet. Want ook in het dagelijkse leven kun je oefenen met een bewuste adem en bewuste houding, goed bewegen, volle aandacht en juiste actie. Het is een vredige leefstijl met beoefening van yoga, kracht, innerlijke rust, gezond eten en een goed persoon zijn op en naast de mat.

“Elke ochtend als we wakker worden hebben we 24 splinternieuwe uren om te leven. Wat een kostbaar geschenk!” Thich Nhat Hanh

Yoga gaat over zelfonderzoek, zelfacceptatie en persoonlijke groei.De volgende principes (uit Oost en West plus eigen ervaring, studie en stijl) zijn oefeningen waarmee je op elk moment van de dag weer kunt beginnen. Er staan vragen bij die je verder kunnen helpen.

Wees een ja voor het nu

Een juiste instelling/houding is heel belangrijk. Wees jezelf en oefen met jouw persoonlijke intentie. Een ja zijn gaat over positieve aandacht, juiste intentie, (zelf-) vertrouwen, toewijding en mogelijkheden. Voel je eigen kracht, geluk en gezondheid (vitaliteit). Dan ben je al halverwege.

 • Kun je jezelf zijn? Kun je eerlijk zijn?
 • Wat wil je? Waar kies je voor? Of wat wil je juist niet, waar zeg je nee tegen?
 • Wat vind je leuk? Wat is je passie?
 • Wat maakt je blij, sterk en gezond?
 • Wat is echt belangrijk voor je? Welke woorden zijn belangrijk voor je?
 • Waar ben je trots op? Waarom?
 • Waar geef jij je energie en aandacht aan?
 • Is dit opbouwend, positief of liefdevol?
 • Kun je zeggen: “Ja, ik kan het!”?

Doe wat je kan

Yoga is een persoonlijke reis. Iedereen is uniek en heeft persoonlijke kenmerken en talenten. Omarm ze. Vier je eigenheid. Net als op de mat oefen je met jouw eigen kracht, lenigheid en focus. Op welk punt je ook bent, begin, doe wat je kunt en oefen!

Het is een rustige reis bij Vitalisee:

– Oefen met aanwezig zijn via een bewuste ademhaling en lichaamshouding. Neem tijd voor jezelf en wees even stil. Voel de vloer en maak lengte. Besef eenvoudig dat je in- en uitademt.

– Focus op wat je doet en voelt. Wees nieuwsgierig. Wanneer je traint beweeg je met een gezonde techniek en luister je naar je lichaam. Als je kookt heb je aandacht voor het bereiden van gezond en lekker eten. Wanneer je samen met familie/vrienden bent, heb je aandacht voor elkaar. Ga voor kwaliteit. Je gaat dus van afwezigheid/afleiding naar aandacht/juiste richting.

– Zorg goed voor jezelf. Wees jezelf, eerlijk en respecteer je lichaam. Doe wat je kunt en doe wat nodig is. Creëer goede gewoonten. Beweeg goed, eet/drink gezond, slaap/rust voldoende mediteer, wandel en lees. Sta open en blijf leren. Volg je intuïtie, je wijsheid en je hart.

– Zorg goed voor anderen en je omgeving. Communiceer helder met wederzijds begrip. Wees vriendelijk, kalm, luister, heb geduld en toon respect. Raap eens een papiertje of rommel van straat op. Bied je hulp aan of oefen samen en deel je ervaring.

– Oefen met dankbaarheid. Dankbaarheid is de sleutel tot een positief zelfbeeld. Waardeer wat je nu al hebt en wees dankbaar dat je kunt oefenen. Glimlach 🙂 en wie weet wat er gebeurt.

– Geniet van het proces, van alle kleine stapjes, van moment tot moment. Ontspan en heb plezier. Wees creatief. Verandering gaat stap voor stap, met aandacht, zorg en toewijding. Wanneer je goed zorgt voor het proces, dan zorg je gelijk ook goed voor het resultaat.

 • Vier je jouw eigenheid en jouw talenten?
 • Wat maakt jouw dagelijkse oefeningen/trainingen speciaal, wat maakt ze belangrijk?
 • Kun je jezelf een cadeautje geven door aanwezig te zijn, stil te zijn en bewust te ademen?
 • Kun je eenvoudig doen wat je nu kunt doen (bijv. een ding tegelijk)?
 • Wat of welke strategie/goede gewoonte heb je (nog) nodig om goed voor jezelf te zorgen?
 • Kun je jezelf toestemming geven om je eigen ervaring, wijsheid en intuïtie te gebruiken?
 • Kun je drie dingen bedenken waarvoor je dankbaar bent?
 • Kun je genieten van het proces en trots zijn op wat je doet?
 • Kun je vandaag eens wat rommel van straat opruimen? Hoe voelt dit?
 • Kun je, als je verandering wilt zien, zelf het goede voorbeeld geven?
 • Kun je vandaag iemand helpen of een welgemeend compliment geven?
 • Kun je je omringen met mensen die je steunen en/of inspireren en samen je ervaring delen?

Laat los wat je niet helpt

Op je reis naar vitaliteit en geluk zullen er af en toe obstakels verschijnen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en je ver van je pad af gaan. Obstakels kun je zien als een uitdaging of een manier om van te leren. Je leert over volle aandacht, vitaliteit (ook nu), kalmte, ontspanning, focus, openheid, moed, geleidelijke groei, overwinning en dit samen te delen.

Bij uitdaging kom je bij je grens. Dit is de plek tussen waar je nu bent en waar je groeit. Je bevindt je hier net binnen je grens en je daagt jezelf uit om net een beetje verder te gaan. Dit voelt zowel ongemakkelijk als comfortabel. Het gaat hierbij om subtiele en geleidelijke verandering in jouw tempo.

Zo komen we ook te weten wat ons van slag brengt en kunnen we angst, twijfel, weerstand, en smoesjes onder ogen gaan zien, zoals: “Ben ik wel goed genoeg? Ben ik niet te stijf? Ben ik niet te oud? Wat vinden anderen van mij? Heb ik wel tijd? Wat als ik val? Wat als ik faal?”

Veel belemmeringen hebben als oorzaak (faal-) angst, strijd, beperkingen, onwetendheid of negatieve energie.

Met loslaten wordt dus niet de inspanning bedoeld, maar het loslaten van de angst en strijd.

Op de mat: Voelt een oefening te moeilijk of te zwaar? Merk dit op, geef het toe, omarm het en pas de oefening aan tot die wel voor je werkt of rust even uit. Schep zo weer ruimte om te ademen, te voelen en om weer voor jezelf te zorgen. Zo ontstaan er geleidelijk mooie dingen of doorbraken en wie weet dat je ooit, vaak onverwachts, toch die volledige houding kunt doen. Zie ook: Actie en rust

Bij yoga zeg je dan ook in plaats van ik kan het niet: ik kan het nog niet. Zie je het verschil? Je begint, je doet wat je kunt, je accepteert en je gaat weer verder (flow). Dat is krachtig, kalm, hoopvol en liefdevol. Waarschijnlijk is datgene of de houding waar je het meest mee worstelt of vermijdt, datgene wat je het meest nodig hebt. Doe alleen niet teveel. Gebruik je intuïtie en je gezond verstand.

Kun je jezelf toestemming geven om:

 • Je masker af te zetten/niet te doen alsof, om jezelf en eerlijk te kunnen zijn?
 • Niet te kritisch te zijn, maar begrip te tonen, te vergeven en verantwoordelijkheid te nemen?
 • Niet steeds te klagen, maar dingen te bedenken die positief zijn/waar je dankbaar voor bent?
 • Tijdens weerstand diep en vrij door te ademen, de grond te voelen en dankbaar te zijn?
 • In plaats van dat je zegt: “Ik moet trainen/werken”, te zeggen: “Ik mag trainen/werken”?
 • Minder bewerkte producten/suikers te eten/drinken en meer groente, fruit, eiwit en water?Veranderingen niet allemaal gelijk door te voeren, maar stap voor stap, met aandacht en zorg?
 • Verwachtingen of strijd te observeren, los te laten en te focussen op wat je nu wel kunt doen?
 • Niet te hard je best te doen, maar te oefenen met inspanning én ontspanning?
 • Obstakels/moeilijkheden in te zien en om te buigen naar nieuwe inzichten en mogelijkheden?
 • Niet te focussen op perfectie, maar op jezelf zijn, je best doen, succes en progressie?
 • Af en toe heerlijk rommelig te zijn als een kind: speels, onderzoekend, blij en creatief?
 • Fouten niet te negeren, maar eerlijk toe te geven, ervan te leren en weer verder te gaan?
 • Niet gelijk persoonlijk iets op te vatten, maar te luisteren naar wat er echt gezegd wordt?
 • Geen smoesjes te verzinnen, maar oprecht, geduldig en vastberaden te blijven oefenen?
 • Niet alles zelf te doen en meer hulp of wijsheid van anderen te vragen en dit samen te delen?

Blijf oefenen

Het komt allemaal neer op je intentie. Blijf oefenen door steeds een klein beetje te doen. Geniet van je groei. Een yogales/training houdt je scherp en houdt dit proces gaande. Als je toch een keer afdwaalt, dan begin je gewoon weer opnieuw. Besteed je energie aan positieve aandacht, juiste actie en geduld voor geluk en totale gezondheid. Veel succes!

Ruud van Vliet,

Vitalisee Yoga & Personal Training Woerden

Zie ook:
Vitalisee Kernwaarden, Vitalisee Traininsprincipes, Vitalisee Voedinsprincipes
Youtube: Hoe is Vitalisee Yoga anders?