Soms kan het moeilijk zijn om dankbaarheid te voelen. Toch is er altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Bijvoorbeeld dat je kunt ademen, of dat je dankbaar bent met basisbehoeften als: onderdak, eten, water en vrienden om je heen.

Dankbaarheid is aandacht geven en waardering hebben. Het is blij zijn met wat je hebt, met wat je ziet en met wat je kan. Het is goedheid voelen, in en om je heen, in mensen, dieren, in alle kleine en alle grote dingen. Het is een houding van waardering van het huidige moment.

Als je het goede in je leven ziet, ga je daar steeds meer voor openstaan en komt er meer goeds in je leven. Om dankbaarheid te kunnen zien of voelen, dienen we wel eerst voldoende kalm of stil te zijn, want dankbaar zijn kan alleen in het nu.

 

Hoe zou je dit in je les kunnen toepassen?

Start met dankbaar zijn

Zodra je gaat zitten in kleermakerszit, of gaat liggen in kindhouding, ben je dankbaar dat je er bent en dat je de mogelijkheid hebt om te oefenen. Want dat is namelijk niet altijd even makkelijk. Je beseft ook wat er voorafgaand aan de les allemaal is goed gegaan (plannen, hulp), om nu te kunnen oefenen.

Oefen met intentie

Dit houdt in dat je bewust oefent met een positieve energie voor wat jij belangrijk vindt. Met een duidelijke intentie ben je meer aanwezig bij wat je doet. Als je toch een keer wordt afgeleid in een houding, pauzeer even, en kom weer terug bij je intentie en je adem. Oefenen met intentie is krachtig en geeft richting in plaats van afleiding. Wat je aandacht geeft groeit. Let wel: de intentie die je kiest is al in je aanwezig. Het werkt zo: je geeft aandacht aan de dankbaarheid in je en daardoor bevorder je deze energie. Je kunt dan zeggen: “Ik ben dankbaar en ik straal dit ook uit.”

Focus op wat je wél kan

We kennen allemaal de gedachten wel van: “Ik kan deze houding niet”, of “Ik vind het zo warm”, of “Ik ben niet zo goed als de persoon naast me”, of “Hoe lang duurt deze oefening nog?”. Als dit gebeurt, merk het op, pas aan of ga even in kindhouding. Adem, en kies voor dankbaarheid voor wat er nu gebeurt en voor wat je nu wél kan met je lichaam. Wees jezelf en oefen liefdevol en dapper met je eigen unieke talenten en kenmerken.

Wees blij met groei

Als je in een oefening iets nieuws ervaart, wees dan dankbaar voor deze groei. Een van de leukste dingen van yogatraining is dat er geen eindstreep is in onze oefeningen. Het is een reis waarmee je je steeds verder kunt ontwikkelen. Iedere keer dat je bewust oefent, kun je iets leren en heb je de mogelijkheid om iets te ontdekken.

Eindig met dankbaarheid

Aan het eind van de les hou ik ervan om aandacht te geven aan dankbaarheid. Dat we dankbaar en blij mogen zijn met wat ons lichaam allemaal kan. En dat we alle mensen en dingen mogen waarderen die het mogelijk hebben gemaakt om te kunnen oefenen. En geef ook jezelf een complimentje voor al het werk wat je hebt gedaan 🙂

Succes met oefenen en dank voor je aandacht!

Ruud en Jannie

Zie ook:
– Ontwikkel een positieve houding