Ondanks jaren van voetbal- en krachttraining, waren rustige ‘eenvoudige’ yogahoudingen al voldoende om mijn spieren te laten trillen. Het zweet brak me uit. Zo was mijn eerste yogales nogal confronterend, maar was wel gelijk mijn interesse voor yoga gewekt. Het was me duidelijk: ik had meer balans nodig. Doordat ik bij mijn sporttrainingen te eenzijdig trainde, liep ik een grote kans op een eenzijdige ontwikkeling van bepaalde spieren. Geleidelijk aan ontwikkelde ik door yoga meer balans.

8 Redenen hoe Vitalsee Yoga helpt bij sport

1. Bewuste ademhaling
Yoga benadrukt een bewuste ademhaling. Rustig en ritmisch ademen is het belangrijkste element van yoga. Hierdoor ben je je ook meer bewust van je adem en lichaam tijdens sport. Tijdens (hard)lopen bijvoorbeeld loop je op je adem en voorkom je dat je snel naar adem hapt. Tijdens een krachtoefening word je eraan herinnerd om goed door te blijven ademen. Bij een juiste ademhaling adem je in via je neus en voel je je buik en flanken uitzetten. Zo heb je meer lucht, energie en kun je beter focussen.

2. Een groter lichaamsbewustzijn
Yoga is zeer geschikt om te ontdekken hoe specifieke spieren aanvoelen; welke aanspannen, welke op lengte komen en welke ontspannen. Vloeiend van de ene houding naar de andere gaan, flow, vereist veel controle en beheersing. Je luistert beter naar je lichaam en je verbetert je houding en beweeggevoel.

3. Actief herstel en ontspanning
Yoga is een effectieve manier om op dagen tussen je sporttrainingen in te bewegen, zonder dat het je herstel in de weg staat. Een yogales die via vloeiende bewegingen, houdingen, ademhaling en meditatie toewerkt naar ontspanning, geeft veel voldoening en rust. Je voelt je daarna altijd prettiger.

4. Balans
Naast balans via balanshoudingen is er nog een vorm van balans. Door sportbeoefening loop je een grote kans op een eenzijdige ontwikkeling van bepaalde spieren. Bij sport en fitness ligt het accent vooral op uiterlijk, jezelf pushen en prestatie (yang activiteit). Door yoga ontwikkel je meer balans tussen je spieren en bij yoga richt de focus zich meer naar binnen (yin activiteit). Dit geeft meer balans en geeft ook meer balans in je dagelijkse leven.

5. Lenigheid en mobiliteit
Eigenlijk weet iedereen dat stretchen goed voor je is, net zoals iedereen weet dat groente en fruit goed voor je is. Toch denk je soms dat dit niet voor jou geldt of dat je dit niet nodig hebt. Door een goede lenigheid en mobiliteit beweeg je efficiënter, wat je sport weer ten goede komt. Yoga is vooral een leuke manier om leniger te worden.

6. Juiste oefening
Voelen wanneer je te weinig of te veel doet kan een hele uitdaging zijn. Soms voel je dat je meer had kunnen doen en soms heb je iets te veel gedaan of ben je slordig geweest. Wanneer je yoga beoefent bereik je met de houdingen je eigen grens. Het is belangrijk dat je hiernaar luistert en niet teveel doet en ook niet te weinig doet. Die grens kan per dag variëren en heeft een fysiek en mentaal aspect. Yoga leert je om in het nu te zijn, je vrij te voelen in je lichaam, je uit te dagen en daarbij ook kalm en geduldig te zijn. Die mooie balans van precies goed helpt ook bij sport.

7. Geen competitie
Met sport vergelijk je jezelf met anderen, je wilt beter zijn dan je tegenstander of beter presteren. Dit motiveert natuurlijk en heeft ook aandacht nodig. Alleen kan competitie soms verblinden, zelfs als deze vriendelijk is. Yoga doe je zonder competitie. Een houding is altijd aan te passen aan je eigen niveau. Het gaat bij yoga meer om de aandacht waarmee je de houdingen doet. Geniet van je lichaam, accepteer je huidige grenzen en vergelijk jezelf niet met anderen in de les.

8. Lichaamsbeheersing
Yoga bevordert je lichaamskracht en brengt je in posities die je anders niet zou doen. Yoga bevat grondoefeningen die bij veel sporten ontbreken. Yoga is staan op je voeten en op je handen. Een complete yogales bevat flow, basisbewegingen, staande, zittende en liggende houdingen. Yoga activeert spieren die ook nuttig zijn bij andere vormen van bewegen.

Vitalisee Yoga
Vitalisee Yoga is zowel prettig uitdagend als rustgevend. De lessen zijn in een rustige flow en ontwikkelen focus, balans, coördinatie, lenigheid, kracht en rust. De lessen zijn geschikt voor beginners en interessant voor gevorderden. Vanwege de veiligheid en effectiviteit worden de oefeningen in stappen aangeboden en indien nodig, worden er aanpassingen gegeven. Op die manier kan iedereen oefenen op haar of zijn eigen niveau. Er wordt rekening gehouden met de westerse leefstijl en de moderne inzichten in functionele anatomie en fysiologie, terwijl de traditionele Yoga uit India in ere wordt gehouden. Vitalisee Yoga moedigt ook aan om in het dagelijks leven bewuster, blijer en gezonder te leven.