“ Echte voeding geeft je nieuwe energie en is ook een feestje. Eet voor vitaliteit”

 

 

1. Eet met aandacht en geniet
Eet minimaal een maaltijd per dag in volle aandacht. Ga er speciaal voor zitten, wees dankbaar en geniet. Kijk, ruik en proef. Je voelt je hierdoor veel prettiger. Voorkom dat je 100% vol zit.

2. Eet natuurlijk/echt
Eet natuurlijke, verse producten, want je wilt je lichaam voeden en opbouwen! Eet dus zo min mogelijk, suiker en bewerkte producten (wit brood, snoep, koek, chips, gebak etc.). Let op verborgen suikers als glucose, siroop, sucrose, sacharose en kunstmatige smaak- en zoetstoffen. Kant en klaarmaaltijden en gefrituurde producten bevatten vaak teveel zout, suiker en/of vet.

3. Start met een goed ontbijt
Neem een goed ontbijt, met een totaal van 3 tot 6 maaltijden/eetmomenten (kies wat bij jou past) per dag. (voorbeeld ontbijt: yoghurt met volkoren granen en vers fruit, of een ei omelet met diverse groenten, ui en paprika).

4. Eet bij elke maaltijd eiwitten en varieer
Eet bij elke maaltijd eiwitten en varieer (ei, kaas, kwark, yoghurt, vlees, vis, gevogelte, bonen, noten en vleesvervangers)

5. Eet bij elke maaltijd groente of fruit en varieer
Groente heeft hierbij de voorkeur en mag je onbeperkt eten (minstens 200 g. per dag). Qua fruit is 2-3 stuks voldoende. Zo krijg je allerlei vitamines en mineralen binnen. Groente en fruit bevatten ook vezels waardoor je je verzadigt en energiek voelt, zonder veel calorieën.

6. Eet gezonde vetten
Zoals in olijfolie, noten, boter, avocado, kokosolie, lijnzaad en vis. Kies bij bereiding liever voor roerbakken, grillen of stomen in plaats van frituren.

7. Drink voldoende water
De beste keuze is water en kruidenthee. Drink minstens 2 liter water per dag. Dat zijn minstens 8-10 glazen. Drink liever geen calorieën zoals in alcohol en frisdrank (suikers, zoetstoffen). Vers fruit is beter dan vruchtensap, zie ook principe 2.

8. Eet de meeste koolhydraten bij het ontbijt en na een training
Hierdoor herstel je sneller, krijg je energie en werkt je stofwisseling op een hoger niveau. Kies voor vezelrijk, zoals fruit, groenten, volkoren brood, pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. De totale hoeveelheid koolhydraten ligt aan je energiebehoefte.

9. Kies supplementen wanneer nodig
Wat je nodig hebt komt vooral uit echt voedsel. Dus echte groenten zijn beter dan groene supplementen, echte zalm is beter dan visoliecapsules en een ei is beter dan eiwitpoeder. Als je toch twijfelt of je supplementen (vitaminen, visolie o.i.d.) nodig hebt, dan kun je dit aan je huisarts vragen.

10. Verander stap voor stap, wees consequent en leve de balans! 🙂
Breng geleidelijk aan veranderingen aan. Houd (eerst) een voedingsdagboekje bij en houd je voor 90% aan de principes. De overige 10% is dan een traktatie (glas wijn, koekje, gebak, chocolade, uit eten, etc. van een goede kwaliteit!). Dit betekent gezond én lekker eten met wel 3 tot 4 traktaties per week.