Is het volgende je ook opgevallen?

Progressie start tussen je oren
Als je iets wilt (hebben), dan begint dat allemaal tussen je oren. Om onze wensen werkelijk te maken, gebruiken we onze geest. Lichaamsbeweging is een mooi voorbeeld. Fysieke training start met een mentale beslissing om iets te veranderen. Daarna is het eenvoudig een kwestie van doen. Als je een goede mentale focus hebt en regelmatig oefent, dan kun je je eigen lichaam veranderen.

Is dat niet cool? Je kunt zo de beste versie van jezelf creëren.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere dingen in het leven. Wanneer je iets belangrijk vindt en je de nodige stappen neemt, dan kunnen dingen die je eerst onmogelijk leken, mogelijk worden. Wat natuurlijk niet betekent dat het ook makkelijk is.

Voor mijzelf leken diverse yogahoudingen en krachtoefeningen als wiel, hoofdstand en chin-up eerst onbereikbaar. Doordat ik bij uitdagende oefeningen ging twijfelen en angstig was (gezonde angst 😉 ), beperkte ik mijn mogelijkheden. Toen ik dat inzag besloot ik hier anders mee om te gaan en ondernam ik actie om mogelijkheden te creëren.

Door consequent te oefenen heb ik mijn lichaam kunnen trainen om deze en veel andere oefeningen te kunnen doen. Dit kun jij ook!

Dit is super, alleen…wees niet teveel doelgericht. Want is alleen het behalen van een doelstelling iets wat er echt toe doet, of is juist het oefenen of trainen hiervoor wat ons blij en gelukkig maakt?

De val van als/dan
Mensen hebben helaas vaak de gewoonte om in de val te trappen van als/dan:
Als ik doel x bereik, dan ben ik (pas) blij. Als ik x kilo afval, dan ben ik tevreden. Als ik deze promotie krijg, dan ben ik succesvol. Als ik deze vakantie doe, dan ben ik uitgerust, etc.

Wanneer we dit spel van als/dan spelen hebben we niet zoveel aandacht voor de reis zelf. We zijn zo gefocust op de aankomst dat de reis zelf een ongemak is, lastig, maar nodig om op onze bestemming te komen. We zijn op zo`n manier meer bezig met het eindproduct, dan met de weg ernaar toe.

Het kan gelukkig ook anders.

Meer om van te genieten
Yogatraining is juist leren om van het hele proces te genieten. Bij yoga gaat het om de kwaliteit van je focus bij inspanning en niet of je heel diep in een houding kunt zijn (een perfect plaatje).
In plaats van dat je te hard focust op een einddoel als bijvoorbeeld een handstand, hoofdstand of een mooi lichaam, kun je beter leren om ook van alle kleine stapjes ernaar toe te genieten. Je hebt aandacht voor wat je nu kunt doen, zodat je ook kunt ontspannen.

Als je toch merkt dat je worstelt met een oefening of denkt dat je lichaam niet de juiste vorm heeft om iets te doen, observeer dan deze onzekerheden en geef ze verder geen aandacht. Focus in plaats daarvan op je adem en je houding en doe wat op dat moment nodig is om weer bij jezelf te zijn. Doe wat je kan, adem en geniet.

Bedenk dat (yoga)training is bedoeld om jezelf op te bouwen, om je meer compleet te maken en je meer zelfvertrouwen te geven. Leer om van dit proces te houden en accepteer je lichaam en de situatie zoals het nu is. Vanaf dat punt kun je jezelf met een kalme focus en vastberadenheid verder ontwikkelen en wie weet wat er dan mogelijk is.

Conclusie
Een intentie, verlangen of doel hebben is geweldig. Het is altijd mooi om ergens naar uit te kijken. Alleen is het de training en het oefenen zelf wat ons echt helpt om krachtig, stabiel, kalm en blij te zijn. Het proces is het plezier. Laten we van het proces genieten door elke dag dingen met aandacht te doen. Dan heb je veel meer om blij over te zijn.

Oefen, focus en heb plezier!

Ruud