De Berghouding
Een van mijn meest favoriete yogahoudingen is de Berghouding (of Tadasana, is Sanskriet voor ‘staan als een berg’ of Samasthiti wat letterlijk ‘in de houding staan’ betekent). Deze rechtop staande houding is belangrijk omdat het de basis is van vele andere houdingen. Je vindt deze houding terug in elke andere houding door jezelf stevig te gronden en lang te maken. Hoe meer aandacht je aan deze houding geeft, hoe mooier en beter je kunt bewegen. Deze houding staat voor een stabiele basis, een juiste uitlijning en voor kracht en kalmte.

img_2191Wat is een juiste houding?
Je houding verwijst naar de manier waarop je je lichaam houdt tijdens staan, zitten, liggen en bewegen. Een juiste houding betekent dat we ons lichaam hierbij zo oefenen dat we zo min mogelijk overtollige spanning op spieren, gewrichten en botten plaatsen. Het is hierbij verstandig om bewegen, staan, zitten en liggen af te wisselen.

Een juiste houding is bewust, actief en gezond
Een juiste houding aannemen verbetert je houding en verhoogt de belangstelling voor je lichaam. Dit doe je bewust, is een actief gebeuren en heeft niet alleen invloed op je figuur, maar ook op je gezondheid en vitaliteit. Het brengt je botten, gewrichten en spieren in de juiste positie. Dit vermindert overtollige stress op je lichaam, voorkomt blessures en verbetert je prestaties. Je laat jezelf ook meer zien, je bent meer open en je versterkt bewust je persoonlijke houding.
Een onjuiste houding vindt plaats wanneer we lang (onderuit gezakt) zitten, of passief staan met schouders en hoofd naar voren, of staan met overstrekte knieën, of staan met een te holle onderrug. Dit kan op den duur leiden tot teveel spanning op botten, spieren, gewrichten en organen, wat weer kan leiden tot pijn en blessures.

Als dagelijkse oefening
Het mooie is dat je elke dag kunt oefenen met je houding. Tijdens yoga, bewegen, op je werk, achter de computer en tijdens boodschappen doen. Het oefenen van je houding kost geen extra tijd, alleen aandacht voor je lichaamshouding. Het oefent je lichaamsbewustzijn. Wees alleen niet te streng voor jezelf en heb geduld. Hoe is je houding nu, als je dit leest? 😉
De meeste mensen weten wel wat een juiste houding is, al passen ze dit niet vaak toe. Als kind werd ons immers al gezegd dat we rechtop moesten staan. Het is gewoon een kwestie van steeds oefenen!

“Je training is overal.”

Korte omschrijving
Hier is een korte en effectieve omschrijving van de Berghouding:

“ Zet je voeten recht naar voren. Breng je gewicht gelijkmatig op beide voeten, dus ook op de buitenrand. Duw ze stevig in de grond, trek je buik iets in, duw je stuitje iets onder je en maak jezelf lang door de achterzijde en topje van je hoofd omhoog te brengen. Voel, adem en wees even stil.”

Langere omschrijving
Wil je een langere omschrijving? Prima, hier zijn zes meer uitgebreide stappen:

1. Voeten
Je voeten zijn bij elkaar (of op heupbreedte) en wijzen recht naar voren. Verdeel je gewicht gelijkmatig over beide voeten. Til je tenen en binnenvoet iets op, zodat je gewicht op je hiel, buitenrand en je voorvoet komt. Ontspan dan je tenen en binnenvoet, maar hou het tillende gevoel. Duw je voeten stevig tegen de grond. Ze moeten klaarwakker zijn. Je voelt een lichte spanning aan de binnenkant van je dijbenen. Werk vanuit deze basis naar boven.

2. Knieën
Je knieën zijn uit het slot, zodat ze zacht zijn, maar niet gebogen. Draai ze vervolgens licht naar buiten, zodat ze richting je tweede teen wijzen. Je voelt de buitenkant van je dijbenen.

3. Bekken
Kantel je bekken in een neutrale positie, met je stuitje iets onder je zodat er een natuurlijke holling in je rug ontstaat en trek je onderbuik licht in en op. Vind de juiste balans. Bij een mooie rechtop houding staat er minimale spanning op je onderrug, want je staat in balans.

4. Borst
Til je borstbeen rustig omhoog en voel dat je rug (of zelfs je hele lichaam) langer wordt richting je kruintje. Je borst komt dan, vanaf de zijkant gezien, voor je heupen. Dit straalt kracht en energie uit. Hierbij spannen de spieren in je bovenrug meer aan.

5. Schouders en armen
Door het optillen van je borstbeen zakken je schouders ontspannen naar achteren en glijden je schouderbladen op je rug naar elkaar toe en naar beneden. Je armen zijn langs je lichaam en voelen levendig en energiek aan. De handpalmen wijzen naar je lichaam en je vingers zijn gestrekt naar de vloer.

6. Hoofd
Door het optillen van je borstbeen komt je hoofd rechter op je romp te staan. Strek je kruintje en achterzijde van je hoofd omhoog, zodat je nek ontspannen en lang is. Het is alsof je via het topje van je hoofd omhoog wordt getrokken. Je kin trek je hierbij iets naar achteren. Je kijkt recht voor je, je ogen zijn zacht, je wervelkolom is lang en neutraal en heeft natuurlijke buigingen; een lichte holling in je nek, een lichte bolling in je bovenrug
en een lichte holling in je onderrug. Blijf zo even staan, adem rustig in en uit, voel je stabiel en wees even stil.

Wat kun je doen als je zit?
Als je je houding wilt oefenen of verbeteren terwijl je zit, dan volg je de stappen 3 t/m 6. Als je op een stoel zit (b.v. achter je bureau), ga dan eenvoudig op het puntje of voorzijde van je stoel zitten. Voel je zitbotjes en maak jezelf lang. Zo zit je in een meer actieve houding waarin je lichaam zich meer moet stabiliseren. Blijf alleen niet te lang in een (zit)houding zitten, maar wissel geregeld af.

Test gewoon elke dag even de Berghouding!

Succes!
Ruud