Gelukkig zie ik vrouwen die niet bang zijn om aan krachttraining te doen en hierbij ook nog te zweten! Ze beseffen dat dit onderdeel van trainen de snelste manier is om hun lichaam een andere vorm te geven. En dan doel ik vooral op de woorden slank en strak.

Graag geef ik hierbij de volgende 8 tips:

 1. Train 1 tot 3x per week en zorg voor minimaal 48 uur rust tussen twee trainingen. Zorg ook voor voldoende rust in de week, neem bijvoorbeeld 1 dag complete rust.
 2. [separator top=”15″]

 3. Begin met oefeningen waarbij je jouw eigen lichaam als weerstand gebruikt. Dit zijn bekende oefeningen als squats, lunges en push-ups. Zorg voor een goede techniek en voldoende bewegingsuitslag voordat je meer series en herhalingen gaat doen. Voer geleidelijk de intensiteit op, dit kan je ook doen door van deze een zwaardere variant te kiezen. Begin met 15-20 herhalingen en doe de eerste trainingen niet meer dan 1 serie per oefening.
 4. [separator top=”15″]

 5. Train elke keer dat je traint, je hele lichaam. Dit is het meest effectief en verbruikt de meeste calorieën. Train liever niet zoals een bodybuild(st)er traint; met geïsoleerde bewegingen en weinig spiergroepen tegelijk ( b.v. op maandag borst en armen); dit is namelijk niet nodig als je traint om af te vallen, af te slanken of een strakker figuur wilt hebben.
 6. [separator top=”15″]

 7. Doe een circuittraining waarbij je de rustpauzes tussen de series en oefeningen op 30 tot 60 seconden houdt. Laat op een oefening voor je benen, een oefening voor je bovenlichaam volgen.
 8. [separator top=”15″]

 9. Train niet langer dan een uur per keer en doe niet meer dan 24 series in één training. Je kunt bijvoorbeeld 8 oefeningen van 3 series doen, of 12 van 2 series. Tijdens je eerste training is 8 tot 10 series al voldoende om je lichaam te prikkelen!
 10. [separator top=”15″]

 11. Wissel elke 4 tot 6 weken van schema. Dit voorkomt eenzijdig trainen en zorgt voor een welkome afwisseling van je trainingen. Stel gerust vragen aan een fitness instructeur of personal trainer. Deze mensen kunnen je hierbij helpen.
 12. [separator top=”15″]

 13. De zwaardere oefeningen als squats, lunges en deadlifts verbruiken de meeste calorieën, omdat je veel grote spieren tegelijk traint; ideaal dus om meer vetten te verbranden!
 14. [separator top=”15″]

 15. Zorg voor een goede balans in je training. Kies hiervoor oefeningen die gericht zijn op de volgende bewegingen;
Beweging Voorbeeld oefening
Weerstand van je af duwen Push-ups
Weerstand naar je toe trekken Rowing
Weerstand omhoog duwen Shoulder press
Weerstand naar beneden trekken Pull down
Duwen met de benen, buiging in knie Squat, lunges
Til beweging, vooral heupactie Deadlift, heuplift (bruggetje)
Beweging voor buik en rug Plank variaties