Met een paar simpele tips in de ochtend geniet je van meer energie, een prettige ochtend en daardoor verloopt de rest van je dag ook soepeler.

Veel mensen hebben ’s ochtends haast. Herken je dit? Als je ochtend hectisch is, zonder aandacht en intentie, gaat vaak de rest van de dag op dezelfde manier. Aan het eind van de dag plof je neer voor de tv om dit de volgende dag te herhalen.

Dit hoeft gelukkig niet zo te zijn. Hier zijn 5 tips voor een goedemorgen:

1. Slaap 7-8 uur
Zorg voor minstens 7 uur slaap per dag. Je voelt je verfrist, uitgerust en alles gaat makkelijker. Voor een optimale slaap stop je op tijd voor het slapen met internet en telefoon. Overweeg bijvoorbeeld kruidenthee, voor 11 uur in bed zijn, een warme douche, rustig stretchen en … nog niet aan morgen denken.

2. Niet snoozen
Wanneer je steeds uitstelt om op te staan, verstoort dat je concentratie en gemoedsrust. Zet je wekker en sta dan op om jezelf aandacht en ruimte te geven voor wat je doet in de ochtend.

Dit gaat natuurlijk soepeler als je tip 1 volgt. Alleen soms, hoe vroeg we ook naar bed gaan, hebben we moeite om op te staan. Misschien vanwege alle dingen die we die dag moeten doen. Dit leidt me naar tip 3.

3. Check je ochtendgedachten
Thich Nhat Hanh, een Vietnamese boeddhistische monnik, zenleraar, vredesactivist, schrijver en dichter, zegt: “Elke ochtend als we wakker worden hebben we 24 splinternieuwe uren om te leven. Wat een kostbaar geschenk!”

Wees dankbaar dat je kunt opstaan, wassen, eten, verzorgen, werken en oefenen.
Denk dus liever niet: “Pfff, ik ben zó moe”, “Daar gaan we weer” of “Ik moet zóveel doen vandaag”.

4. Mediteer
Wat ik vooral bedoel is om elke ochtend 5-15 minuten tijd voor jezelf te nemen. Dit kan door stil te zijn, bewust ademen, bewust tanden poetsen of bewust eten. Als je jezelf deze tijd gunt, dan geeft dat meer helderheid, rust en energie.

5. Beweeg
Doe in de ochtend iets aan beweging: enkele zonnegroeten, rustig wandelen, stretchen of zelfs een volledige training. Je maakt door bewegen je lichaam wakker en zorgt zo ook voor een scherpere focus gedurende de rest van je dag.

Dus doe deze dingen met regelmaat en je zult niet alleen een betere ochtend hebben, maar ook meer vreugde en energie tijdens de rest van je dag.

Veel succes!

Ruud