Zonnegroeten (A, B) werken in op je hele lichaam:

Ze geven je lenigheid, stabiliteit en brengen je hart en bloedsomloop op gang. Ook de ademhaling en het zenuwstelsel zijn er actief bij betrokken.

Bij elke ronde buigt en strekt je hele rug zich, waardoor deze weer soepel wordt. Hierdoor werken spieren beter samen om wervels op hun plaats te houden of te krijgen. De buik- en rugspieren spannen ook beter aan om de rug te beschermen.

De heupen en het bekken worden zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde gerekt, gestrekt en soepel gehouden. Hierdoor wordt slijtage aan het bekken en de heupen voorkomen.

De benen worden flexibel en krachtig door de afwisselende buig- en strekbewegingen.

Wanneer de armen omhoog gaan, wordt de borstkas met de borstwervels geoefend. Deze beweging heeft een goede werking op de longen, het hart, de adem en ook op je gevoel.

Tijdens elke ronde van de zonnegroet worden de organen in je buik gekneed en gerekt, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Niet te onderschatten is het effect op de darmen. Deze worden geactiveerd en afvalstoffen worden gemakkelijker verwijderd.

De schouder- en nekspieren worden soepeler en sterker. Door bewust naar je buik te ademen worden de spieren in je nek minder stijf. Wanneer je ondersteboven staat, ontspant je nek en er ontstaat een betere doorbloeding, ook naar je hersenen. Je schouders en ook de spieren in je armen, polsen, handen en vingers worden soepeler en sterker.

Voor nu het laatste, maar zeker niet het minste! (corrigerende) effect:
Je houding verbetert. Voorover gebogen ruggen en schouders verdwijnen of worden minder. Te holle ruggen worden minder of natuurlijker hol en het hoofd staat rechter op de romp. Een juiste houding is een belangrijke basis om goed te bewegen.

Veel succes!
Ruud