Hopelijk heb je een fijne week, waarin je actief kunt zijn en… ook rustig aan kunt doen!

Graag wil ik dit keer vertellen over twee belangrijke principes bij het juiste oefenen:

Actie

Om te veranderen, om vitaal te kunnen zijn, is alleen kennis en zacht/passief oefenen niet genoeg. Je hebt ook actie nodig: dynamische oefeningen om je lichaam te trainen en te vormen. Zo ontdek je nieuwe gebieden van fysieke en mentale kracht. Dit is uitdagend voor je lichaam en je geest. Je komt bij je grens.

Uitdaging hoort natuurlijk wel gezond te zijn. Bij je grens komen betekent niet dat je jezelf zover pusht dat je wordt overdonderd. Het gaat om geleidelijke vooruitgang zoals: een houding één adem langer aanhouden, een centimeter dieper in de houding komen of een betere techniek toepassen. Bij je grens zijn kan ook inhouden dat je een houding aanpast. Je begint steeds waar je nu bent en van daaruit groei je stap voor stap verder.

Rust

In de les zeg ik ook geregeld dat je rustig aan kunt doen. Wat bedoel ik daar dan mee en wat betekent “doe rustig aan” bij yoga? Het is geen zwakte of excuus, maar het betekent dat je niet teveel doet. Als je geniet van uitdaging, maar de neiging hebt om heel prestatie gericht bezig te zijn, dan kun je teveel doen. Er zijn momenten waarop je moet doorgaan en momenten dat je moet aanpassen of rusten. Soms win je meer door rustiger aan te doen. Dit leer je door op jezelf te vertrouwen, te voelen waar je bent en te voelen wat je op dat moment nodig hebt.

Het betekent ook dat je niet steeds een betere houding zoekt, maar er gewoon in bent. Het is een diepere betekenis van loslaten of laten gaan. Met loslaten wordt dan niet de inspanning, maar de strijd bedoeld. Je kunt een houding doen door er in te worstelen, alleen begrenst deze worsteling dan wel deze houding en beweging.

Strijd (ik zeg vaak “survival” ) geeft extra spanning in je lichaam en beperkt. Als je meer ontspant, bewust ademt en je niet langer verzet, dan weet je precies hoe je soepel en elegant 🙂 in een houding moet komen. Rustig aan doen is een gemoedstoestand die het je mogelijk maakt om actief te zijn en tegelijkertijd je kalmte te vinden en te behouden.

Yogafilosofie zegt dat een houding zowel stabiel als vrij hoort te zijn. Een juiste techniek en actie zijn belangrijk om jezelf die lengte en ruimte te kunnen geven. Neem daarom je houdingen/oefeningen serieus, alleen jezelf eens wat minder. Vind je het af en toe iets te pittig? Glimlach dan gewoon naar jezelf, adem, pas aan en wees dankbaar dat je kunt oefenen.

Succes bij het oefenen!

Ruud