Yoga is een effectieve, veilige en vooral prettige manier om in vorm te komen. Als je vanaf het begin al een voorsprong wilt hebben, dan kun je de volgende tips toepassen:

1. Yoga is geen godsdienst
Yoga is veel meer een wetenschap en lijkt eerder op een les in anatomie en fysiologie. Focus jezelf vooral op je lichaam, je houding en techniek en koppel de bewegingen die je maakt aan je ademhaling. Later kun je, als je dat interessant vindt, verder kennis maken met de filosofie bij het oefenen.

2. Kleding
Draag comfortabele, maar ook niet te ruim vallende kleding. Een top of T-shirt met een sportbroek is prima. Hierdoor kan de yogadocent zien of je juist in een houding staat. Yoga wordt beoefend op blote voeten, dit geeft een betere grip en is een supertraining voor je voeten.

3. Oefen voor jezelf
Als je voor het eerst komt wordt er naar je ervaring, gezondheid en blessures gevraagd. Wees daarbij eerlijk, geef dit aan en ga niet over je grenzen. Een goede docent ziet wanneer je teveel doet en zal je aanpassingen geven, zodat je op je eigen niveau mee kunt doen.

4. Neem rust als het nodig is
Als je voelt dat je een keer niet mee kunt komen met de groep, rust dan uit. Je kunt gaan zitten of in de kindhouding komen (deze houding komt tijdens de les aan bod). Vervolgens adem je rustig door. Zie dit niet als een tekortkoming, maar dat je jezelf aanpast aan je eigen situatie en daar gewoon vrede mee hebt.

5. Privéles
Voor een beginner kan het heel nuttig zijn om enkele privélessen te nemen. Dit is een zeer geschikte manier om de basisbeginselen van yoga te ervaren. Je maakt kennis met een juiste houding, diverse basishoudingen, bewegen op je ademhaling en hoe je met aanwezige blessures om kan gaan.