Niet te gespierd?

Beste Ruud,
Ik ben een vrouw en wil beginnen met krachttraining. Naast dat krachttraining goed is voor mijn gezondheid, wil ik ook iets gespierder worden. Ik wil er alleen niet gaan uitzien als een man. Word ik niet te gespierd?

Hierover hoef je je geen zorgen te maken. Vrouwen hebben veel minder van het spieropbouwende hormoon, testosteron, dan mannen. Zelf moet ik bijvoorbeeld hard trainen en goed eten om een paar kilo spiermassa per jaar te winnen. Krachttraining is het meest geschikt om veel calorieën te verbranden. Je krijgt hierdoor eerder een strakker lichaam en een mooiere vorm. Je bent een vrouw en hoe hard je ook traint, je zult er altijd blijven uitzien als een vrouw. Geniet van de vele voordelen van krachttraining.

Rugpijn en trainen

Beste Ruud,
Ik heb chronische rugklachten. Mijn therapeut heeft me aangeraden om te gaan fitnessen en daarmee mijn rug te versterken. Ik maak me zorgen dat hierdoor mijn rugpijn juist erger wordt. Heb je advies?

Veel mensen hebben last van hun rug. Dit komt vaak door langdurig zitten achter de computer of in de auto. Dit, gecombineerd met te weinig of verkeerd bewegen maakt je rug- en buikspieren slapper. Juist deze spieren stabiliseren de wervelkolom. Als deze spieren niet goed hun werk kunnen doen, krijg je meestal te maken met rugklachten. Vaak zie ik ook een te bolle bovenrug en staan de schouders naar voren. Naast een grotere kans op nek- en hoofdpijn, heeft ook dit effect op je hele onderrug. De oorzaak is vaak een slechte houding en te lang zitten met een bolle rug. Naast specifieke oefeningen voor je rug is fitness zeer geschikt. Je zult minder rugklachten krijgen, je houding verbetert, je komt meer in vorm en je krijgt meer energie. Investeer in je gezondheid en je kunt meer energie steken in de dingen die je wilt doen.

Onvoldoende gemotiveerd

Beste Ruud,
Ik train regelmatig, maar ik ben niet voldoende gemotiveerd. Een tijdje gaat het goed, ga ik goed vooruit en dan gaat het minder; Ik train minder vaak of niet en moet weer opnieuw beginnen. Heb je soms suggesties?

Dit komt vaker voor. Je dwaalt gewoon iets af, je wordt misschien door iets afgeleid. Waarschijnlijk zie je je doel niet meer helder genoeg voor ogen. Wanneer je volledig op je doel bent gefocust, is haast niets echt moeilijk meer. Neem eerst wat tijd om je doel te bepalen. Omschrijf je doel(en) en zorg dat ze haalbaar zijn. Bepaal ook hoe lang je erover wilt doen. ( bijv. 1-4 kilo afvallen in een maand is haalbaar. ) Stel in
gedachten voor hoe je eruit wilt zien en voelen. Dan wordt het makkelijker. Verdeel je grote doelen in kleinere en schrijf op hoe je deze kleine doelen bereikt.Beloon dan jezelf na elk bereikt doel. Om van A naar B te komen moet je een plan hebben. Ga ook van dag tot dag te werk.

Bijv.
• Ik eet elke 2 à 3 uur.
• Ik blijf af van de bekende slechte voeding.
• Ik gun mezelf 1 à 2 smokkelmomenten per week
• Ik plan mijn trainingen op die dag, in die week
• Wanneer ik kan neem ik de trap i.p.v. de lift.
• Ik ga op de fiets naar mijn werk
• Ik houd een dagboek bij etc.

Vergeet jezelf niet te belonen en overweeg ook eens Personal training. Als het een keer wat minder gaat, geeft dat niets. Een plan zonder uitzonderingen of fouten is geen goed plan. Laat het je dag niet verpesten, pak gewoon de draad weer op.