Graag wil ik dit keer een vraag behandelen, die me vaak wordt gesteld:

“Ruud, wat vind je van: hot-, Iyengar-, hatha-, bhakti-, mantra, etc…..(vul in) yoga? Ik wil graag starten met yoga. Is dit goed voor me en wat geef jij voor stijl?”

Met andere woorden:
“Wat is jouw mening? Ben je het meer eens met jouw yogastijl of met een andere?”

Je snapt natuurlijk wel waar dit heen gaat 😉 .

Ik hou van yoga en yoga is goed voor je. Alleen…diverse vormen laten nogal wat te wensen over en vind ik niet compleet. Dat is de reden dat ik lesgeef in een stijl die helder is, kalm en krachtig, opbouwend, effectief en uitdagend.

Wat yoga volgens mij niet is
Yoga is geen strenge leer waarvan niet afgeweken mag worden (dogma). Yoga is geen godsdienst. Yoga is niet mensen dwingen om mantra`s te laten zingen. Yoga is niet jezelf laten intimideren door goeroes. Yoga is niet zacht en passief. Yoga is niet jezelf helemaal afhankelijk laten maken door gebruik van attributen. Yoga is niet jezelf beperken met een vaststaand aantal houdingen. Yoga is niet jezelf in allerlei bochten hoeven wringen.
Je hoeft helemaal geen super lenig slangenmens te zijn, want je been in je nek leggen heeft niets te maken met gezondheid. Teveel lenigheid kan zelfs een teken van zwakte zijn, want uitgerekte banden en pezen veroorzaken instabiliteit en onbalans.

Wat yoga voor mij wel is
Yoga is een praktische lichamelijke en geestelijke discipline. Yoga moet je vooral doen, de resultaten spreken voor zich. Yoga is toegankelijk voor iedereen die het belang inziet van gezondheid en vitaliteit. Yoga is een training voor fysieke verandering, meer energie en gemoedsrust. Door yoga leer je je eigen lichaam beter kennen en leer je om je beter te focussen. Je ontdekt hierdoor wat je lichaam kan en wat jouw talenten zijn. Yoga is leren om jezelf te zijn en leren om juist om te gaan met anderen en je omgeving.

Waarom Vitalisee Yoga werkt
Vitalisee Yoga is een dynamische, energieke stijl van training die al je spieren oefent en vormt. Het is effectief, actief en uitdagend. Of je nu in vorm bent of denkt dat je beperkingen hebt, je kan het zeker. Je oefent op jouw niveau, je verkent jouw grenzen en maakt het jouw training. Ik begeleid en geef je de instrumenten, waarmee je dan jouw eigen wijsheid, intuïtie en hart volgt. Je begint gewoon steeds waar je nu bent en vandaar uit groei je verder. Kracht en lenigheid komen vanzelf als je consequent oefent.
Om fit en vitaal te zijn heb je onderdelen nodig als kracht, lenigheid, balans en duur. Ontspanning en meditatie worden vaak overgeslagen. Bij Vitalisee Yoga worden al deze belangrijke ingrediënten gemixt voor een totale training van: kracht, lenigheid, balans, coördinatie, uithoudingsvermogen en mentale focus.

Zelf train ik niet om te winnen, zoals met topsport, maar voor een gezonde uitdaging voor lichaam en geest. Ik train om in het moment te zijn. Ik train voor gezondheid, vitaliteit en functioneel bewegen zodat de dingen in het dagelijkse leven (ja, ook sport) makkelijker zijn. Trots zijn op je lichaam en wat het kan mag natuurlijk best. Alleen is er wel verschil tussen trainen omwille van je ego (teveel prestatie gericht) en trainen omwille van inspiratie, gezondheid, vitaliteit en praktisch gebruik.

Succes met oefenen!

Ruud